Rosenrot – Effekt, dosering och egenskaper – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Rosenrot

Har du någon gång hört talas om rosenrot? Det romantiska namnet får en att undra vad denna lilla växt faktiskt kan åstadkomma. Rosenrot är en växt som växer i nordliga Europa och Sverige, i bergsmassiv som Pyrenéerna, Nordamerika och i östra Asien. Växten är känd för sina uppiggande egenskaper som underlättar vid till exempel trötthet och utmattning.Effekt av rosenrot

Eftersom rosenrot har en hög dos av vitamin C och andra antioxidanter, ansåg man redan på Carl von Linnés tid att den kunde användas i läkemedelssyfte. Den sades kunna bota eller åtminstone lindra infektioner och huvudvärk. Rosenrot är också bra för träningen samt för sömnen då många tycker de samlar kraft och återfår sin mentala skärpa och då sover bättre.

Andra fördelar

  • Förbättrar minnet
  • Förhindrar utbrändhet
  • Gör dig gladare
  • Balanserar din PMS och dina klimakteriebesvär
  • Fungerar lite som ett afrodisiakum
  • Minskar din irritation och ilska

Sammantaget innehåller rosenrot över 140 aktiva beståndsdelar. Adaptogener är de växter som motverkar stress och gör dig mindre nedstämd, något du ibland kan känna under höst och vår. Andra växter som tillhör dessa adaptogener är rysk rot och schisandra.

Prestationshöjande?
För idrottare har flera studier lyckats visa på att prestationsförmågan ökar med rosenrot. Även saker som anpassningsförmåga och reaktionsförmågan sägs höjas om du tar rosenrot. Också muskelförslitningen sägs minska. Dock är det viktigt att understryka att forskare generellt menar att fler undersökningar och forskning behövs angående detta.

Rosenrot dosering

En fördel om man både ska se till effekterna av rosenrot samt doseringen av växten, är att upptagningen av dess egenskaper går på bara cirka 30-45 minuter. Själva doseringen bör vara mellan 1-2 tabletter om dagen. För vissa kan det emellertid ta en viss tid innan man känner effekterna av rosenrot: något som är känt bland många naturläkemedel.

Engångsdos eller kontinuerligt
Du kan ta rosenrot både som engångsföreteelse eller på regelbunden basis. Engångsdosen kan du ta vid följande tillfällen:
  • Innan träning
  • Inför en tenta
  • Ett viktigt möte

När koncentrationsförmågan behöver vara på topp är rosenrot en quick fix som inte efterlämnar några biverkningar alls. Det ger energi utan att göra dig skakig eller illamående.

Om du däremot vill få en gradvis uppiggande effekt som håller i sig, ska du ta rosenrot varje dag under en period. Upprepade doser gynnar exempelvis immunförsvaret och prestationen på längre sikt, medan en engångsdos mest förser dig med extra energi, ungefär som en kopp kaffe.

Rosenrot för gravida – att tänka på
Vissa naturläkemedel ska man vara försiktig med när man är gravid men om du tar rosenrot kan det faktiskt öka dina chanser att bli gravid. Dock ska du inte ta rosenrot under graviditeten!

Många kvinnor som läst om rosenrotens fördelar tar växten under perioden från mens fram till ägglossning och tar sedan en paus den andra perioden i cykeln.

Relaterade produkter
25
Oktoberkampanjer
GAAM Health Series Rosenrot, 90 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Rosenrot, 90 caps
97 kr (129 kr)
30
Oktoberkampanjer
GAAM Health Series Rosenrot, 180 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Rosenrot, 180 caps
181 kr (258 kr)
35
Oktoberkampanjer
GAAM Health Series Rosenrot, 270 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Rosenrot, 270 caps
252 kr (387 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: rhMG8u (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer