Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Paleokost - Vad är paleo?

Stenålderskost eller paleokost – dieten är densamma och innebär att vi äter på samma sätt som man gjorde på stenåldern. Fler och fler har upptäckt fördelen med paleo eftersom det ger en hälsosammare livsstil och ett bättre mående. Vad är paleokost och vad får man äta vid paleo? Det går vi igenom här!



Stenålderskost i all ära men vad betyder det egentligen? Kort sagt ska paleo dieten efterliknas vid den mathållning man hade under stenåldern. Ordet härstammar från begreppet paleolitikum som syftar till just stenålderseran. Det är härifrån dieten har fått sina grundprinciper, dock med en modern tvist.

Paleo diet – En guide till paleokosten

Låt oss gå tillbaka till stenåldern som inträffade för ca 2,5 miljoner år sedan. Det är nu våra förfäder börjar att utveckla vapen och verktyg, samtidigt som man levde som nomader i konstant sök på föda. Födan bestod till större delen av frukt och växter samt bytesdjur när dessa fångades. Kort sagt ska paleokost innehålla naturliga livsmedel och helt ta bort processad mat.

Paleo bygger på vad som inte fanns tillgängligt
Eftersom vi idag inte vet exakt vad stenåldersmänniskan åt var dag, kan vi heller inte säkerställa en diet med exakt de livsmedel dåtidens människor stoppade i sig. Vad man däremot kan klarlägga är vad som inte fanns, det vill säga processad mat, förädlade frukter och grönsaker, godis, olika drycker och onaturliga råvaror helt enkelt. Med denna info som utgångspunkt har paleo vuxit fram, vilket idag är mer en livsstil än bara en diet.

Olika typer av paleokost

Precis som för oss nutida människor, så var även stenåldersmänniskan tvungen att anpassa sig efter hur klimatet och tillgången på föda såg ut just där man bodde. Det betyder att man åt olika även på den tiden.

  • I norr fanns färre frukter och grönsaker och man åt därmed fler bytesdjur som man jagade.
  • I söder var tillgången på frukt, bär och växter större och kött var ovanligare.

Det finns egentligen ingen specifik urtyp av paleo diet, utan naturliga råvaror är nyckeln. Det finns dock ett antal råvaror som man vet inte ingår överhuvudtaget.

  • Mejeriprodukter
  • Raffinerat socker
  • Spannmål
  • Baljväxter
  • Stärkelse
  • Alkohol
  • Processad mat/kött/fisk av olika slag

När du väljer paleo ska du istället välja naturligt först, vilt kött och vildfångad fisk, nötter, fröer, frukt, bär, grönsaker och oraffinerade oljor och fetter. Det kan ibland vara svårt att hitta vildfångad fisk och vilt kött - eller det kan helt enkelt bli för dyrt. Ett tips är då att välja ekologiska råvaror.

Sök paleo recept för inspiration

Nätet är en oändlig källa av olika tips och recept på paleo dieter. Kika runt och börja laga mat som man åt på stenåldern. Kombinera med träning och en god hälsa överlag så kommer du snart att må mycket bättre!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
2 Kommentarer
#1
Curt Lindahl
de e gött!
försöker...
För vikten och magen e lös av BRÖD OCH KAFFE.
MEN vad göra när jag ÄLSKAR KAFFE OCH BRÖD !!
nötter o bär äter jag gärna. kött och fisk med.
men FRUKT e jobbigt....
Socker kan man dra ner på !!
plus motioner MERA!

/ Curre taxiförare o student 61 år.
Den 01 juli 2021
#2
Den arbetande arkeologen
För 2,5 miljoner år sedan började inte någon stenålder. -_- Inte heller hade man någon vapen eller verktygstillverkning. Man har hittat tidiga, primitiva, verktyg som inte skiljer sig så mkt från dem som dagens cappuccinapor gör. Tidig homo var inte heller vidare nomadisk av sig då tillgången till föda var säkrad. Bara för att kenya och tanzania är stepp och savann nu så var inte läget detsamma då.
''I norr fanns färre frukter och grönsaker och man åt därmed fler bytesdjur som man jagade.''

Efter den senaste istiden var klimatet i norden liknande det som vi nu finner i södra frankrike. Vi har hittat spår av både nu försvunna frukter och djur som träskskölpadda. Dessutom visar strontioumanalys på flertalet skelett att de frekvent har rört sig mellan norden och södra europa under sina livstider. Jag gillar paleokost, men mängden faktafel här gör ju tyvärr att det är svårt att ta det på allvar. Har jobbat med paleomedicinsk forskning i flera år och mycket av det som man traditionellt utesluter inom paleo har vi konkreta bevis på att det fanns tillgängligt för den samlande stenåldersmänniskan. Bl a tidiga former av vildgräs (av typen einkorn), men också vissa baljväxter och nyligen ett intressant fynd i ett tummat lerkärl daterad till dansk mezolitikum som visar spår av fermenterad/jäst frukt och örter.
Den 28 augusti 2021
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: hp7pLX (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Magnesiummalat – vad är det och vad är det bra för?

Magnesiummalat – vad är det och vad är det bra för?

2025-06-10
Känner du dig ofta trött, har ömma muskler eller problem med kramp? Då kan magnesiummalat vara något för dig. Denna form av magnesium är särskilt känd för att stödja energiproduktionen i kroppen och minska muskelrelaterade besvär.
Läs mer
Magnesiumtaurat – vad är det och vad är det bra för?

Magnesiumtaurat – vad är det och vad är det bra för?

2025-06-09
Magnesiumtaurat har blivit ett populärt tillskott för dig som vill stödja hjärta, blodtryck, nervsystem och mental balans. Denna kombination av magnesium och aminosyran taurin sägs vara särskilt effektiv för att främja kardiovaskulär hälsa – och samtidigt ge en lugnande effekt utan att vara sövande.
Läs mer
Magnesiumcitrat – vad är det och vad är det bra för?

Magnesiumcitrat – vad är det och vad är det bra för?

2025-06-09
Magnesiumcitrat är en av de mest populära och effektiva formerna av magnesium – särskilt vid trög mage, stress eller som en allmän hälsoboost. Det tas lätt upp av kroppen och är ofta rekommenderat när man vill börja med magnesiumtillskott.
Läs mer
Magnesiumglycinat – vad är det och vad är det bra för?

Magnesiumglycinat – vad är det och vad är det bra för?

2025-06-05
Magnesiumglycinat har blivit en favorit bland magnesiumformer – särskilt för dig som söker lugn, bättre sömn och en mage i balans. Det är en av de mest biotillgängliga och skonsamma formerna, och används ofta vid stress, ångest och känslig matsmältning. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta: vad magnesiumglycinat är, vad det är bra för, när du bör ta det och hur du väljer det bästa tillskottet.
Läs mer
Vad är selen och vad är det bra för?

Vad är selen och vad är det bra för?

2025-04-07
Selen är ett viktigt spårämne som spelar en central roll i flera kroppsfunktioner. Trots att det behövs i små mängder, kan brist på selen leda till allvarliga hälsoproblem. Här går vi igenom vad selen är bra för, symtom på brist, biverkningar vid överdosering och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt.
Läs mer