Detox – Vad är detox – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Detox kur – Tips och fakta

Att göra en detox kur kan vara skönt eftersom kroppen får en nystart och rensas en del från slaggprodukter. Du kan inte göra av med alla avfallsämnen men det är ändå en bra början. Men vad innebär egentligen detox? Hur länge ska detox kuren vara och hur fungerar det?Vad är detox?

Detox är en förkortning av engelskans detoxification vilket betyder avgiftning. En detox kur går ut på att avlägsna slaggämnen från kroppen som samlas och många använder också det för att gå ner i vikt. Kuren varar en viss tid och under den tiden dricker eller får i dig nyttiga livsmedel som renar. Exempel på dessa är:

  • Varmt vatten med citron, lime eller mynta
  • Färskpressade juicer med frukt och grönt
  • Shots med frukt, grönt, chiafrön, ingefära och annat som innehåller vitaminer och fibrer.
  • Vegetariska och lätta grytor eller soppor som mättar men som inte känns tunga i magen.

Under detox kuren är det också viktigt med motion även om du kanske inte ska hårdträna då du inte äter så mycket. Du bör röra på dig varje dag och få in ca tre träningspass i veckan, exempelvis en powerwalk, joggingtur eller simning.

OBS! Träna inte för hårt, kroppen får inte i sig så mycket kalorier och energi under en detox kur, vilket gör att du kan känna dig lite trött i början.

Varför detox?

Ibland kan kroppen behöva en omstart eller en boost i ny riktning. Detta om du till exempel ätit ganska osunt på sistone eller vill komma igång med en ny diet och behöver en kickstart. Det är helt klart ett bra sätt att bryta dåliga matvanor och rensa tarmsystemet. Detox kuren brukar göra det enklare att komma igång med en sundare livsstil.

Hur länge ska detoxen vara?

En detox kurs längd kan variera men ofta varar den mellan några dagar upp till en eller två veckor. Tänk emellertid på att om du gör en längre kur än en vecka kan du behöva komplettera din kost med kosttillskott.

Tips innan och under kuren

Det är viktigt att du börjar vänja kroppen vid en detox kur redan innan den sätter igång. Detta innebär att du trappar ner på viss mat och dryck, såsom kaffe. Att sluta tvärt en dag innan kuren sätter fart kan vara svårt och också jobbigt för kroppen.

  • En kur av detox ska inte bli till en slags jojobantning som du gör stup i kvarten för att sedan sätta igång att storäta igen. Då riskerar du istället att gå upp i vikt igen istället för att behålla den nya vikten som en kur ofta medför.

  • Drick mycket under en detox kur, oavsett hur länge detoxen varar. Vätska gör att slaggämnen försvinner fortare. Se också till att röra på dig och svettas gärna under motionen så att avfallsämnena också försvinner från huden.

När din detox är klar kommer du att känna dig både renare, fräschare och piggare.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: HZffEU (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer
Vad är vitamin B12?

Vad är vitamin B12?

2020-09-24
Läs om vad vitamin B12 är bra för och vad det innehåller. Den dagliga dosen kan behövas som tillskott om du är vegan. Få mer info här!
Läs mer
Detox kur – Tips och fakta

Detox kur – Tips och fakta

2020-09-11
Läs mer om vad detox är. Varför ska du göra detox kur och hur länge bör den hålla på? Få tips varvat med fakta här!
Läs mer