Jod – Läs mer om jodtabletter – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Vad är jod?

Normalt finns jod i bordssalt men du kan även ta jod som tillskott. Brist på jod kan leda till obalans i sköldkörteln och därmed påverka vår ämnesomsättning negativt. Tyvärr försvinner mycket av jod när man behandlar livsmedel så jodtabletter kan vara lösningen om du misstänker att du får i dig för lite jod.Jod – jodtabletter som tillskott

Jod ska finnas i hormonerna från sköldkörteln och är en mineral som vi behöver få i oss via kosten. Livsmedel som innehåller jod är bland annat alger, fisk, skaldjur samt ägg och mejeriprodukter. Jod är egentligen ett grundämne som finns i vår berggrund. Tyvärr har jorden hos oss blivit allt mer jodfattig vilket gör att mängden jod har minskat. Även restaurangmat och livsmedel vi köper har inte sällan förlorat den höga halten av jod, vilket medför att det kan vara bra att ta tillskott i form av jod tabletter. Dock brukar man tillsätta jod i vanligt bordssalt.

Vad är jod bra för?

Att ha en bra och balanserad energiomsättning är A och O för att du ska må bra och hålla vikten på en normal nivå. Utöver en fungerande ämnesomsättning bidrar jod till en rad andra fördelar:

 • Fin och frisk hud
 • Ett fungerande nervsystem
 • Reglerar hormonerna i sköldkörteln
 • Bibehåller den kognitiva förmågan
 • Avgiftar kroppen från giftiga metaller

Gravida och barn behöver vara särskilt noga med att få i sig tillräckligt med jod. Om du dessutom går på strikta dieter eller bantar av någon anledning, finns risken att du får i dig för lite jod. Har du jodbrist kan du märka det med följande symptom:

 • Trötthet
 • Håravfall
 • Huvudvärk
 • Depression eller nedstämdhet
 • Sköra naglar
 • Förstoppning

En bra förbränning
Misstänker du att du har fel på ämnesomsättningen och att du inte går ner i vikt trots ett minskat kaloriintag eller om ämnesomsättningen verkar konstig på något sätt, kan det vara så att du har jodbrist. En bra förbränning är viktig för att du ska må bra och hålla din vikt.

Dosering av jod

Vuxna och tonåringar bör få i sig cirka 150 mikrogram jod varje dag medan barn kan ta del av 120 mikrogram jod per dag. Ammande och gravida bör gå upp till 175-200 mikrogram per dag. Se till att inte överdosera eftersom för mycket jod kan rubba balansen i sköldkörteln och även göra den förstorad (struma) – och dessutom skada ett foster om du är gravid. Du som tycker om salt behöver inte oroa dig för att få jodbrist, om saltet är jodberikat. Däremot ska du inte överdriva. De är allmänt känt att vi i väst konsumerar stora mängder salt rent generellt.

OBS! Om du behandlas med läkemedel för sjukdomar i sköldkörteln bör du vara lite försiktig med jod tillskott.

Relaterade produkter
25
Black Week
GAAM Health Series Jod, 90 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Jod, 90 caps
67 kr (89 kr)
35
Black Week
GAAM Health Series Jod, 270 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Jod, 270 caps
174 kr (267 kr)
30
Black Week
GAAM Health Series Jod, 180 caps
Fler varianter
GAAM Health Series
GAAM Health Series Jod, 180 caps
125 kr (178 kr)
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: BkFXMS (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer