Våga vägra julstress!
Hem
Sök
Visadeprodukter
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Våga vägra julstress!Snart är det jul igen. Snön faller, granen gnistrar vid eldstaden och alla är glada och tacksamma. Det är inte en helt ovanlig bild många har av hur julen ska vara. Men det är alltid något, eller någon, som sabbar visionen vi har av att just det här året ska allting faktiskt bli perfekt. Det kan vara allt från faster Agda som vill diskutera politik, morbror Kalle som alltid blir full eller lilla Olle som sitter fastklistrad vid en plingande padda hela kvällen. Eller att julskinkan blir bränd.

Allt fler känner stress över julen och allt den innebär. Det beror ofta på att våra förväntningar och verkligheten inte stämmer överens. Många av oss reagerar med stress och besvikelse när julen inte blir som vi hoppats på. Det är ofta lättare sagt än gjort men det finns knep att använda sig av för att slippa onödig stress under julen. Och vad är det för knep då? Jo, försök att tänka igenom vad som egentligen är viktigt med julen. 

🎄Glädje är inget krav 

Julen är förmodligen en av våra mest efterlängtade högtider. Det är vanligt att det förväntas att man ska känna på ett visst sätt inför julen. Man ska sprudla av glädje, tacksamhet och förväntan. Men det är långt ifrån verkligheten för många av oss. Julen kan lika väl innebära sorg, saknad, ensamhet eller till och med påtvingat sällskap. Det är helt okej att känna att julen är långt ifrån det bästa som finns. Men vad vi än tycker om julafton så kommer dagen att komma. Och dagen efter är den över. 

🎄En explosion av intryck

När tio personer ska hålla igång fem olika samtal samtidigt blir det lätt bullrigt. Speciellt när julmusiken spelar på högsta volym och lilla Olle plingar på friskt med paddan i hörnet av soffan. Varmt blir det också. Det kan lätt kännas som att det blir lite för mycket när alla släktingar samlas i samma rum och varenda stearinljus från IKEA står och brinner lite här och där. Ta en paus. Gå ett varv runt kvarteret, filosofera en stund på toan eller sätt dig i ett annat rum i tio minuter. Underskatta inte effekten av små välbehövliga pauser under julfirandet. 

🎄Våga sätta gränser

Det är inte helt ovanligt att julen är en av dom tillfällen hela släkten tycker att det känns som en bra idé att träffas. I och med att ni inte träffas så ofta har släkten självklart tusen frågor dom vill ha svar på. Det kan vara allt från om du är redo att skaffa barn till om du köpt din första lägenhet än. Givetvis behöver du inte berätta allt om ditt liv för släkten du ändå inte träffar så ofta. Att ge sig in i en diskussion är ofta meningslöst och bidrar inte alltid med julstämning, men det är viktigt att markera vad du vill och inte vill prata om. 

🎄Klappat och klart

Något som bidrar med väldigt påtaglig stress är julklappshandling. Att stå och trängas med massor av folk i relativt små butiker står nog inte högst upp på någons önskelista. Köp dina julklappar på nätet istället, då kan du handla i lugn och ro hemifrån utan att behöva stressa. Det blir inte mindre julkänsla bara för att du inte sprungit en heldag på stan och stressat som en galning. Gör det ännu lättare och bestäm redan innan hur många julklappar du ska köpa. Då kan du planera din tid bättre och lägga energi på annat. 

När julen närmar sig skruvar många upp tempot ytterligare. Låt bli att dras med i julstressen. Behåll din egen takt, den duger gott och väl. Våga välja bort allt onödigt under julen. Julkänslan kommer inte att försvinna för du väljer att shoppa klappar på nätet eller att ditt enda krav på julen är att alla ska vara samlade sen får det gå hur det vill. Låt julen vara en tid för avslappning, god mat och umgänge. Den ska inte styras av krav, stress och perfektion. Ta inte julen på allt för stort allvar, det blir mycket roligare så.


Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: q8cQVh (motverkar spam)
Inga kommentarer