Träna när man är förkyld?
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Träna när man är förkyld?

Oktober är snart här. Det börjar bli lite kallare och lite mörkare för varje dag som går. Det har varit tydligt ett tag nu att sommaren är över. Regn och ruttna löv är det vi har framför oss ett tag framöver. Och förkylningssäsongen såklart. Träningens värsta fiende.


Du går och lägger dig på kvällen, inställd på att du imorgon kommer köra det bästa träningspasset någonsin. Men när du vaknar på morgonen känner du direkt en tung känsla i kroppen och en grötig känsla i halsen. Vad gör du? Det blir allt vanligare att fler och fler väljer att stanna hemma när dom känner att en förkylning är på gång att bryta ut. Men är det alltid nödvändigt att avstå träning när man känner sig hängig?

Vilken typ av symptom?

Hur vet du om det är riskfritt att ta sig iväg till träningen eller inte? Börja med att identifiera din förkylning.

Har du symptom ovanför hakan?

Är en snorig näsa och nysningar är ditt enda symptom så kan du känna dig lugn. Det ska inte vara några problem att träna som vanligt, förutom att du är lite extra uppmärksam på hur du känner dig under träningen… Och att det inte skvätter snor på någon.


Har du symptom nedanför hakan?

Är det halsont och/eller hosta du vaknar med kan det vara bra att dra i handbromsen och ta det lugnt istället för att gå till träningen. Efter ett träningspass sänks immunförsvaret tillfälligt (för att sedan byggas upp igen) vilket gör dig extra mottaglig för infektioner. Ingen bra kombination om du redan känner dig sjuk.


Det är inte jättevanligt men risken finns att virusinfektionen du har i luftvägarna letar sig ner till hjärtmuskeln och du drabbas av hjärtmuskelinflammation. Det är allvarligt, även om risken är liten.
 

Har du feber?

Då är det stenhård vila som gäller, inga undantag.


En bra grundregel

Är att alltid ta hänsyn till din dagsform. Just förkylningar i samband med träning kan vara lite krångliga. Dom kommer i många olika former och kan hålla i sig olika länge från person till person. Symptomen kan pendla mellan halsont, hosta, ont i kroppen till lite snor i näsan, feber och snuva.


Känn efter. Det är så du måste gå till väga för att ta det bästa beslutet om din träning. Självklart är det frustrerande att behöva ta ett träningsuppehåll på grund av en förkylning, men om du inte gör det kan du tvingas till ett betydligt längre uppehåll.


Ta tid att öva på teknik

Känner du att din kropp tillåter att du tar dig iväg till gymmet trots att du är krasslig så ta det tillfället till att öva på teknik istället för att dra igång flåset med ett riktigt pass. Det kanske inte är lika kul att öva på teknik som att ta ett nytt rekord i bänkpress, men det är aldrig bortkastat. Passa på att träna rörlighet för att komma ner djupare i knäböj eller marklyft utan vikter för att öva på att hålla ryggen rak. Eller varför inte ge kroppen lite extra kärlek genom att strecha igenom den ordentligt? 


När du är ovan-hakan-förkyld men ändå vill träna är en tumregel att du inte bör anstränga dig så du blir andfådd. Det innebär alltså om du känner dig så pass bra att du orkar träna kan du träna teknik, alternativt lättare styrketräning. Det är sällan lika flåsigt och krävande som ett vanligt pass. Eller så tar du en lugn promenad och får i dig lite frisk luft.

 

När du börjar må bättre

Ibland är det precis lika svårt att veta när man kan börja träna igen som det är svårt att veta när man ska göra uppehåll. Här gäller det också att känna efter. Har du fortfarande ont i halsen? Hade du feber igår? Då ska du inte träna. Känner du dig däremot piggare och har tagit det lugnt i ett par dagar? Kör på.

Precis som vi nämnt ovan så blir immunförsvaret sämre direkt efter ett hårt pass, så har du fortfarande en pågående infektion i kroppen så gör du dig själv inga tjänster genom att ge din förkylning en genväg tillbaka. Du känner säkert någon, eller är den personen själv, som ständigt drabbas av en rad förkylningar under en och samma period. Det beror ofta på att man inte väntar tillräckligt innan man skyndar sig tillbaka till gymmet och kör igång med hårdträning igen. 

Ta hand om din kropp. Ta en paus från träningen om du är sjuk. Det kanske känns tråkigt när du egentligen vill gå till gymmet och gå all in, men du gör dig själv och din kropp en tjänst genom att stanna hemma. 

Tips om D-vitamin! 

Visste du att D-vitamin spelar en viktig roll för ditt immunförsvar? Immunförsvaret använder bland annat D-vitamin till att tillverka antimikrobiella "vapen" som attackerar bakterier och virus. D-vitamin skapas i huden när vi befinner oss ute i solen. En kombination av snålt med sol och att de flesta inte vistas tillräckligt utomhus gör att många människor har låga nivåer av D-vitamin under höst- och vinterhalvåret.

D-vitamintillskott är ett enkelt sätt att se till att du får i dig tillräckligt med D-vitamin under höst- och vintermånaderna. D-vitamin har bland annat en förstärkande effekt på dopamin som påverkar vårt välbefinnande. Det förstärker också immunförsvaret vilket i sin tur motverkar förkylning och influensa. 

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Ja4f3h (motverkar spam)
Ta träningen från gymmet till hemmet!

Ta träningen från gymmet till hemmet!

2020-03-23
Hemmaträning är både enkelt och effektivt. Du behöver inte ha tillgång till ett gym eller avancerad träningsutrusning för att kunna träna hemma.
Läs mer
Vad är aspartam?

Vad är aspartam?

2020-01-28
Lär dig mer om sötningsmedlet aspartam och huruvida det är bra eller dåligt och hur aspartam påverkar kroppen. Lär dig allt hos Proteinbolaget!
Läs mer
Vad använder man Omega-3 till?

Vad använder man Omega-3 till?

2019-12-05
Fleromättade fetter är livsnödiga för oss människor och våran kropp kan inte själv tillverka dem utan vi behöver få i oss det via maten.
Läs mer
Allt om Magnesium

Allt om Magnesium

2019-12-05
Magnesium är ett mineral och ett nödvändigt ämne som har ett stort inflytande för flera funktioner i kroppen. Vi behöver det för att våra muskler och nerver ska fungera, för att generna ska bildas på ett korrekt sätt samt för att vår energiomsättning ska fungera normalt.
Läs mer