Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Svett och etikett



Efter nyår är det rusning på de flesta gym runt om i Sverige. Folk är peppade på att uppfylla sina nyårslöften om att bli hälsosammare. Du känner säkert redan nu att 2019 ska bli ditt träningsår. Oavsett om du gymmat länge på samma gym eller om du är ny på ett nytt gym så är det aldrig fel att ha koll på lite svett och etikett.

Ibland kan det vara svårt att till hundra procent veta vad som är okej och inte okej på gymmet. Vissa gym har regler som att du bara får köra 30 minuter cardio på löpbandet om det är mycket folk eller att du inte får prata i telefon om det är en mobilfri zon. Sen finns det lite mer oskrivna regler som kan vara bra att ha koll på som att till exempel inte ge oönskade råd eller paxa tio redskap åt gången.


1. Låt bli att ge oönskade råd

Även om du har goda avsikter och vill hjälpa till - låt bli (om någon inte är på väg att skada sig själv eller någon annan förstås). Det är långt ifrån alla som vill ha träningstips från främlingar på gymmet. Dom flesta på gymmet har, precis som du, koll på vad dom gör. Och nybörjare tycker nog att det är jobbigt att vara nybörjare nog utan att få oönskade råd, oavsett om det är med goda avsikter eller inte. Om du verkligen vill hjälpa till så fråga personen om den behöver hjälp innan du börjar komma med tips och råd.



2. Dela med dig

Oavsett när din bästa gymtid är så kommer du förmodligen inte vara ensam på gymmet. Snabb som du är kanske du är först med att lägga beslag på en maskin eller skivstång men du kommer garanterat inte vara den enda som vill träna med den. Dela med dig, låt någon annan person utföra sina set medan du vilar mellan dina.



3. … men det finns undantag

Ibland är det dock inte alltid supersmidigt att dela redskap med någon annan. Behöver ni ändra inställningar på maskinen varje gång ni byts av eller att någon behöver plocka av 100 kg från skivstången så tar det förmodligen längre tid än om någon av er bara gör klart sina sets först. Men gå alltid in med inställningen att du delar med dig om någon frågar, om det inte blir superkrångligt.



4. Håll dig på rätt ställe

Finns det en ställning för knäböj eller en lyftarplatta har du hamnat fel om du valt just det stället för att perfekta någon annan övning. Går övningen du håller på med att utföra någon annanstans kommer du säkert behöva flytta på dig. Det finns ett välkänt uttryck som lyder “Don’t curl at the squat rack.”



5. Paxa inte redskap

Det är bra att du vill använda dig av olika redskap för att få en varierad helkroppsträning men att plocka på sig fyra hantlar, två kettlebells, en skivstång, en medicinboll och lägga sin hoodie på benböjsmaskinen kommer inte att uppskattas. Det skulle kanske fungera om du någon gång är ensam på gymmet men låt bli att vara den personen under rusningstid.


6. Stirra inte!

Du kanske tycker att någon gör dom snyggaste marklyft du någonsin sett eller att någon gör dom fulaste marklyft du någonsin sett men försök att inte stirra oavsett. Det är skillnad att kasta en blick på någon för lite inspiration och glo på någon så länge att det blir obekväm stämning. Se dig gärna omkring men undvik att få folk att känna sig uttittade.



7. Prata mindre, träna mer

Känner du själv att du har massor med bra saker att säga? Toppen, men långt ifrån alla på gymmet vill nog höra vad du har på hjärtat. Vill du prata med dina kompisar så kör på, men kom ihåg att använd din inomhusröst när du gör det. Kom också ihåg att hörlurar i öronen är det universella tecknet för “prata inte med mig just nu, tack.”



8. Ja, du ska torka av svetten

Vad vore ett gym utan folk som svettas? Det hör till, det tror jag alla är beredda på. Vad alla inte är beredd på är att plötsligt behöva halka i någon svettpöl. Du får absolut svettas, men lämna inte bara platsen när du känner att du svettas klart. Nästan alla gym erbjuder någon form av trasor som du mer än gärna får använda dig av. Ta någon minut extra och torka av så blir någon annan glad.


9. Släpp inte vikter (i onödan).

Det finns absolut övningar där det kan vara rimligt att släppa vikten men det är långt ifrån alla övningar som kräver att du kastar vikten i golvet. Det är träning att följa stången hela vägen ner till golvet också. Ett gym är högljutt och skramligt redan som det är. Det kanske låter klyschigt men alla ska trivas.


10. Skrik inte vad som helst

Vill du inte höra folk frusta och pusta är gymmet inte rätt ställe för dig, så är det bara. Att lyfta tungt kräver ibland att man tar i så man nästan måste skrika rakt ut. Gör det om du måste, men kanske inte vid varje repetition. För allas trivsel är det också schysst om du undviker att skrika svordomar och andra fulheter.

Det är schysst med schysst stämning. Oavsett om du lyfter vikter eller bara springer på löpbandet, det går att samsas.


Vi tror på dig!

Vi håller tummarna för att 2019 blir ditt bästa träningsår hittills, oavsett om du precis börjat eller om du hållit på länge. Vi jobbar ständigt med att förbättra vårt innehåll, vår hemsida och våra produkter. Allt för att vi ska kunna hjälpa dig ta din träning till nästa nivå!

PS. Har du läst vår kosttillskottsguide? Det borde du göra om du har funderingar kring vilket kosttillskott du ska välja för att ge din träning en extra knuff.



Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: FDMGzh (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Guide till veganskt proteinpulver: Fördelar, tips och jämförelser

Guide till veganskt proteinpulver: Fördelar, tips och jämförelser

2024-03-26
Även om du försöker äta så många veganska livsmedel med så hög proteinhalt som möjligt, som tofu och tempeh, finns det fortfarande en chans att du inte får tillräckligt med protein i din kost - särskilt om du är aktiv. Det är här ett proteinpulver kan vara en vegans bästa vän. Vår guide till veganska proteinpulver ger dig all information du behöver om växtbaserade proteiner; de olika typerna, vad du ska leta efter, vilka ingredienser du bör undvika.
Läs mer
Fettförbrännare bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

Fettförbrännare bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-19
För vissa personer är fettförbränningspiller ett säkert och effektivt alternativ för viktminskning. I denna artikel går vi igenom fyra av våra mest populära fettförbrännande kosttillskott från märkena GAAM, Stacker2, Elit Nutrition och JNX Sports.
Läs mer
Q10 bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Q10 bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-04
Är du trött på att försöka navigera bland alla Q10-tillskott på marknaden? Med olika doser, priser och påstådda fördelar kan det vara överväldigande att välja det rätta. Men oroa dig inte längre! Vi har jämfört fyra populära Q10-tillskott från märkena GAAM, Elexir Pharma, Great Earth och Better You för att hjälpa dig hitta det perfekta valet för dina behov. Låt oss ta en titt på våra toppval och hitta det som passar dig bäst!
Läs mer
Clear Whey bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Clear Whey bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-01
Den hetaste trenden inom proteinpulver är Clear Whey. Med sin saftliknande konsistens och uppfriskande smak är det perfekt för att släcka törsten och återhämta musklerna efter ett svettigt träningspass. Men med så många olika märken och smaker på marknaden, hur vet du vilket du ska välja? Här jämför vi fyra populära Clear Whey proteinpulver från välkända varumärkena GAAM, Optimum Nutrition, Aware Nutrition och Leader Performance.
Läs mer
Betakaroten bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Betakaroten bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-02-20
Vinka hejdå till blek vinterhud och välkomna i stället en solkysst hud - eller behåll den gyllenbruna hudfärgen under vinterhalvåret med betakaroten. Du bestämmer! I denna artikel jämför vi fyra populära kosttillskott med betakaroten (eller så kallade brun-utan-sol tabletter eller kapslar) från märkena GAAM, Scitec Nutrition, Elexir Pharma och Better You.
Läs mer