Smarta val i jul!
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Smarta val i jul!

Två veckor kvar till jul. Två ynka veckor kvar till julmat, glögg, knäck, choklad och julmust i flera dagar. En del kallar det julbord, andra kallar det julbordssäsong. Går det att behålla julkänslan trots att man vill göra smarta val i jul? Tänk om julkänslan försvinner sekunden man väljer bort allt som är onyttigt på julbordet.

Skämt åsido definieras julkänslan självklart inte av vad du väljer att äta på julbordet. Det är inte farligt att vara medveten vid julbordet. Att äta tills man blir så mätt att man får magknip är inte särskilt roligt, inte ens under jul. 

Julbord eller julbordssäsong

Är du en person som satsar på julbordssäsong snarare än ett julbord per år kan den här artikeln vara relevant för dig. Vi på Proteinbolaget vill peppa dig att vara lite medveten vid julbordet så du slipper eventuella magknip under Kalle Anka och förhastade nyårslöften för att byxorna sitter åt efter maten.

Den egentliga boven är inte julmaten i sig, även om den såklart också kan vara mer eller mindre nyttig, utan det är snarare allt vi kan tänka oss äta vid sidan om. Ren mat som rostbiff, skinka, kalkonbröst och fisk är, av uppenbara skäl, tio gånger nyttigare än knäck, choklad, glögg och kakor. Ät julmat, minska på julgodis.

Länge leve (vi på) rester

Att äta julbord på julafton är ganska ofarligt. Det du äter vid ett tillfälle kommer inte att orsaka någon bestående viktökning. Problemet blir när kylskåpet står fullt med rester från julbordet i flera veckor framåt. Istället för att gå tillbaka till att laga ordentlig mat igen så lever man på rester fram tills nyår. Ett tips är att inte ta fram all mat samtidigt. Välj ut en rätt i taget och kombinera den med något annat du lagat. Då kan du välja andra vettiga tillbehör och skapa lite balans.

Välj rätt på julbordet

Det här kan låta tråkigt och inte så juligt men att planera hur du ska gå tillväga när du väl står framför julbordet kan vara effektivt. När det finns många olika rätter att välja på är det lätt att bli lurad att ta mer än du egentligen tänkt dig. Vilket är förståeligt, man vill ju inte riskera att missa något. Försök att äta en normal portion mat, vad en normal portion är för dig vet du nog själv. Ta en titt på vad som erbjuds innan du börjar lägga upp på tallriken. Då får du en bättre överblick av vad du ska välja och möjligtvis välja bort.Glöm inte bort att motionera!

Det är inte bara julbordet som ska närmas med medvetenhet. Vi behöver 30 minuters motion om dagen för att må bra, även under julen. Oavsett om du har fullt upp eller bara inte har lust att gå till gymmet under jul så tänker vi peppa dig till lite julmotion.


Julstäda

Det är inte alltid roligt att städa, men det är roligt att ha städat! Sätt på lite julmusik och gå loss med julstädningen. Ser du till att lyfta på soffan, dra runt på dammsugaren och damma den översta hyllan har du plötsligt genomfört ett träningspass.


Lek i snön

Att vistas ett par timmar ute i snön, speciellt i pulkabacken, är jämförbart med en crosstrainer på gymmet. Kanske har du ett yngre syskon, en kusin eller en jämngammal vän som vill bli dragen uppför pulkabacken. Att bygga en snögubbe kan också bli en effektiv julmotion. Snö är tungt att rulla och det krävs styrka för att lyckas få upp alla delar på varandra. Vi håller tummarna för snö!

Umgås under en promenad

Den kanske enklaste motionsformen av alla. Ta en promenad med hela släkten, med bara farmor, med alla kusiner eller bara med pappa. Att komma ut i den friska luften, ta ett varv runt kvarteret och titta på all julbelysning räcker gott och väl. Det är jobbigare, och varmare, än man tror att promenera i vinterjacka. Se till att gå försiktigt om det är halt ute!
Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: vPjAf6 (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Vi välkomnar NAIA*!

Vi välkomnar NAIA*!

2019-10-22
Hur står man ut när marknaden för energi- och funktionsdrycker aldrig varit större? I den här artikeln informerar vi om NAIA*, nästa generations energidryck som tror sig veta precis hur.
Läs mer
Ännu en favorit med smak av päron!

Ännu en favorit med smak av päron!

2019-10-16
I den här artikeln välkomnar vi BCAA Drink Pear genom att uppmärksamma några andra päronfavoriter. Helt pearfect för dig som gillar päron!
Läs mer
BCAA eller EAA?

BCAA eller EAA?

2019-10-09
Vad är egentligen skillnaden mellan BCAA och EAA? Det är en fråga som dyker upp till och från som vi besvarar i veckans artikel!
Läs mer
Celsius lanserar årets Winter Edition!

Celsius lanserar årets Winter Edition!

2019-09-30
Ladda upp inför vintern tillsammans med Celsius Frozen Berry - 2019 Winter Edition. Vi har provsmakat den och är helt klart nöjda med den nya smaken!
Läs mer
D-vitaminets dag!

D-vitaminets dag!

2019-09-23
Idag är det den 23 september och det betyder två saker: D-vitaminets dag och höstdagsjämning! I samband med att vi går mot mörkare tider är det extra viktigt att komma ihåg att tillgodose behovet av D-vitamin!
Läs mer