Proteinbolaget Magazine
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Välj rätt PWO




Förkortningen PWO eller PWR (som den heter hos oss) står för pre-workout. Som namnet pre-workout avslöjar är det en produkt som ska intas före ett träningspass i prestationshöjande syfte. PWO har inte funnits på kosttillskottsmarknaden riktigt lika länge som vanligt proteinpulver eller vitaminer. Men det har snabbt blivit en stor favorit hos många som tränar. Varför då? Jo, en bra PWO ger effekt på direkten och ser till att du orkar träna lite hårdare och förhoppningsvis prestera lite bättre.

Rätt PWO?

Innan du klickar hem en PWO i hopp om att du kommer att sätta fem nya PB:n på träningen om några dagar så ska vi gå igenom vilka typer av PWO-produkter det finns. För att en PWO ska ge effekt måste den stämma överens med vad du faktiskt behöver den till.

Man brukar säga att en PWO har tre grundegenskaper - framkalla fokus, främja pump och förbättra din uthållighet.


Vad stämmer in på dig?

Trött och ofokuserad? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att framkalla fokus. Exempelvis PWO med koffein.

Styrketräning och muskelkontakt? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att främja pump. Exempelvis GAAM Pump.

Lågintensiva men långa pass? Då ska du främst leta efter en PWO som är framtagen för att förbättra din uthållighet. Exempelvis PWO med Beta-alanin.

Som tur är har vi kommit så långt i utvecklingen att de flesta PWO-produkter är framtagna med en bra balans mellan fokus, pump och uthållighet för att kunna erbjuda en sådan komplett produkt som möjligt.

Men det skadar aldrig att kolla en extra gång på innehållsförteckningen för att se till att produkten innehåller det du behöver för din träning.

För att förenkla vad du ska titta efter så har vi gjort en väldigt enkel punktlista på två huvudingredienser kopplat till grundegenskaperna en PWO har:

🧠 Fokus - Koffein och BCAA

💥 Pump - L-Arginin och Agmatinsulfat

💨 Uthållighet - Beta-alanin och Citrullinmalat 

Hur fungerar det?

Nu har vi nämnt lite vad som utmärker de olika egenskaperna i en PWO. Men hur fungerar de egentligen? Vi går igenom de vanligaste ingredienserna lite kortfattat.

Beta-alanin
Beta-alanin är en aminosyra som ökar innehållet av karnosin i dina muskler. Karnosin bidrar till att hålla mjölksyran borta från dina muskler så du kan prestera mer innan dina muskler blir trötta. Känner du en stickande känsla i kroppen är det säkerligen Beta-alanin som är boven i dramat.

Koffein
Koffein är ett mycket uppskattat stimulantia som minskar känslan av trötthet och ökar fokus genom att stimulera det centrala nervsystemet. Koffein kan också bidra till ökad förbränning om du är ute efter att gå ner i vikt.

L-arginin
Arginin är en aminosyra som finns som tillskott och kallas då L-arginin. L:et står för att aminosyran är i så kallad fri form och kan tas upp av kroppen snabbare. När L-arginin tas upp av kroppen ökar den mängden kväveoxid till blodet. Kväveoxid ökar i sin tur blodflödet till dina hårt arbetande muskler vilket framkallar (det träningsvärlden kallar) pump.

Samtliga är alltså aminosyror som erbjuder många potentiella hälsofördelar - beroende på vilket tillskott du väljer givetvis. Och vad för önskad effekt du vill ha.

När, var och hur tar jag PWO?

Precis som vi nämnde i början av den här artikeln så tar du PWO innan träning - det kan variera från person till person och produkt till produkt, men det är sällan det skiljer sig mycket.

Hur som helst är standardrekommendationen 30 minuter innan påbörjad aktivitet.

Då hinner alla aktiva ingredienser tas upp och börja verka lagom tills du är redo att dra igång.

Vill du hellre att effekten kickar igång lite längre in i passet, när du normalt sett börjar bli trött och slutkörd, bör du dricka din PWO närmare inpå ditt träningspass.

Nu kanske du sitter och funderar på varför inte alla som tränar boostar sina träningspass med PWO om det gör att man kan prestera bättre.

Jo, för som med allt annat så finns det självklart nackdelar (visst låter det dramatiskt?) med PWO-produkter. Låt oss gå igenom några saker som är viktiga att tänka på.

Det här bör du veta innan du väljer PWO

Du har säkert hört uttrycket inget varar för evigt. I det här sammanhanget stämmer det faktiskt.

För att din PWO ska ge effekten du är ute efter kan du inte använda den under för långa sammanhängande perioder.

Det betyder alltså att efter en tid med PWO kommer effekten att avta och du kommer inte få samma känsla som du fick i början. Det beror på att kroppen har en tendens att bygga upp en viss tolerans mot många av dom vanligt förekommande ingredienserna i PWO.

För att du ska få tillbaka den önskade effekten måste du antingen höja dosen (vilket vi aldrig rekommenderar!) eller ta ett uppehåll för att låta kroppen återhämta sig och gå tillbaka till normal känslighet.

En bra riktlinje att utgå från är att ditt uppehåll från PWO ska vara minst hälften så långt som perioden du regelbundet använder dig av PWO. Låter det krångligt? Vi förenklar.

Använder du dig av PWO regelbundet under två veckor ska du ta ett uppehåll på en vecka.

Använder du dig av PWO regelbundet under fyra veckor ska du ta ett uppehåll på två veckor och så vidare.

Följ alltid instruktionerna på PWO produkten

Vi rekommenderar alltid att du följer instruktionerna på burken.

Det brukar inte skilja sig allt för mycket från olika produkter men det är alltid bra att vara på den säkra sidan och följa instruktionerna som står på burken du köpt.

Vi brukar rekomendera att man är van vid koffein, och att man är van vid träning innan man väljer att använda sig av en PWO-produkt.

Typer av PWO

PWO utan beta-alanin

De flesta PWO-produkter framkallar stickningar i kroppen (Beta-alanin är boven) som vissa kan uppleva som obehagliga. Därför väljer många PWO utan beta-alanin för att slippa detta.

PWO utan koffein

Är du en person som gillar att träna sent, men vill ändå ta PWO utan att det stör sömnen? För att undvika problem med att sova kan du välja PWO utan koffein. Denna typ av pre-workout innehåller många aktiva ingredienser som gör att du får ett kraftfullt PWO trots att den saknar stimulanter. 

PWO shot och dryck

Med PWO shot och dryck får du snabbt i dig din PWO före träningen. Dessa flytande och färdigblandade PWOs innehåller höga halter av koffein, beta-alanin och många fler aktiva ingredienser - allt för att ge dig ett skarpt fokus. PWO shot och dryck är särskilt praktiska att ha med i träningsväskan och är ett perfekt alternativ när man inte hinner blanda sitt PWO-pulver. 

Med allt det sagt så hoppas vi att du har fått lite bättre koll på vad PWO är för någonting och vad du ska tänka på när du väljer PWO. 💥

Välj bland hundratals PWO i vårt utbud

Relaterat innehåll:

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
1 Kommentar
#1
Pea
Låter informativt och bra.

Jag tränar sent, och klarar inte betalani för det kliar mycket.

Finns pwo utan koffein och betaalanin ?
Pls help
Tack för all er info på er sida
Den 27 november 2022
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: wL9v8Y (motverkar spam)
Mer från Tips & råd
Ashwagandha bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

Ashwagandha bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

2024-04-09
I den pulserande hälsovärlden, där ålderdomliga läkemedel möter moderna livsstilar, har superörten gjort sig ett namn - Ashwagandha. Och det är nog ingen som missat ashwagandhas intåg på hälsomarknaden. Du har säkert hört talas om de många fördelarna som kommer genom att ta kosttillskott med ashwagandha. Men bland alla alternativ, vilket ashwagandhatillskott är egentligen bäst? Vi har jämfört fyra populära sorter från GAAM, Elexir Pharma, Elit Nutrition och Olimp Sport Nutrition för att ta reda på detta.
Läs mer
Guide till veganskt proteinpulver: Fördelar, tips och jämförelser

Guide till veganskt proteinpulver: Fördelar, tips och jämförelser

2024-03-26
Även om du försöker äta så många veganska livsmedel med så hög proteinhalt som möjligt, som tofu och tempeh, finns det fortfarande en chans att du inte får tillräckligt med protein i din kost - särskilt om du är aktiv. Det är här ett proteinpulver kan vara en vegans bästa vän. Vår guide till veganska proteinpulver ger dig all information du behöver om växtbaserade proteiner; de olika typerna, vad du ska leta efter, vilka ingredienser du bör undvika.
Läs mer
Fettförbrännare bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

Fettförbrännare bäst i test: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-19
För vissa personer är fettförbränningspiller ett säkert och effektivt alternativ för viktminskning. I denna artikel går vi igenom fyra av våra mest populära fettförbrännande kosttillskott från märkena GAAM, Stacker2, Elit Nutrition och JNX Sports.
Läs mer
Q10 bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Q10 bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-04
Är du trött på att försöka navigera bland alla Q10-tillskott på marknaden? Med olika doser, priser och påstådda fördelar kan det vara överväldigande att välja det rätta. Men oroa dig inte längre! Vi har jämfört fyra populära Q10-tillskott från märkena GAAM, Elexir Pharma, Great Earth och Better You för att hjälpa dig hitta det perfekta valet för dina behov. Låt oss ta en titt på våra toppval och hitta det som passar dig bäst!
Läs mer
Clear Whey bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

Clear Whey bäst i test 2024: Vi jämför 4 populära sorter

2024-03-01
Den hetaste trenden inom proteinpulver är Clear Whey. Med sin saftliknande konsistens och uppfriskande smak är det perfekt för att släcka törsten och återhämta musklerna efter ett svettigt träningspass. Men med så många olika märken och smaker på marknaden, hur vet du vilket du ska välja? Här jämför vi fyra populära Clear Whey proteinpulver från välkända varumärkena GAAM, Optimum Nutrition, Aware Nutrition och Leader Performance.
Läs mer