Vad är antiinflammatorisk kost – Proteinbolaget
Logga in
Historik
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Antiinflammatorisk kost

Med fel kost kan tarmen bli inflammerad och du drabbas av svullen mage, smärtor och gasbildning. Räddaren för detta är antiinflammatorisk kost som hjälper tarmfloran komma i balans igen. Den antiinflammatoriska kosten kan dessutom skydda mot psoriasis och diabetes typ 2.Genom att äta antiinflammatorisk mat kan du dämpa inre inflammationer som visa sig utåt senare. Det kan exempelvis röra sig om hudsjukdomar och allvarligare sjukdomar som manifesterar sig genom olika symptom. Antiinflammatorisk kost är ett brett begrepp och innebär att du utesluter och/eller lägger till vissa livsmedel i din vardag.

De vanligaste typerna av antiinflammatorisk mat

Det finns flera typer av antiinflammatorisk kost att fundera på. De vanligaste är:

Paleo
Stenåldersbaserad kost med modern tvist, så som man åt för längesedan. Den processade maten samt socker och mjölkprodukter utgår alltså helt och kvar står nötter, frukt, grönsaker, kött, fisk, skaldjur och fågel.

Medelhavskost
Baseras på den mat man äter i medelhavsländerna, rik på nyttiga oljor, frukt, grönsaker och ljust kött som fisk och fågel.

GI-dieten
Kost som är lätt att anpassa till våra nordiska mattradiitioner. GI-kosten består av allt med lågt Glykemiskt Index där snabba kolhydrater och socker utesluts helt och ersätts med fullkornsprodukter.


Antiinflammatoriska livsmedel
  • Gröna grönsaker som spenat och grönkål
  • Bär och frukter, gärna röda och färgade rika på antioxidanter
  • Sädesslag utan gluten
  • Nötter och fröer
  • Vilt kött och vildfångad fisk
  • Fermenterade livsmedel som surkål

Några tips är att äta mer råa livsmedel och inte hetta upp maten så mycket. Det är också viktigt att minska sitt köttintag ordentligt, max 300 gram i veckan. Uteslut härdade fetter, socker, rött och processat kött samt all friterad mat. Du kommer märka skillnaden relativt snabbt om du inte slarvar.

Varför äta antiinflammatorisk kost?

Det kan finnas flera anledningar till varför man väljer just att äta antiinflammatorisk mat överlag. Det sägs att den antiinflammatoriska maten hjälper till att bota autoimmuna sjukdomar och hjälper det överaktiva immunförsvaret att komma i balans igen.

Även du som inte lider av en autoimmun sjukdom kan dock tillgodogöra dig antiinflammatoriska livsmedel, eftersom många upplever att magen mår bättre och att det är lättare att gå ner i vikt eftersom mycket av sockret och snabba kolhydraterna utgår från tallriken. Dessutom menar många experter att antiinflammatorisk mat hjälper till att ta död på ovälkomna virus, parasiter och bakterier.

Låg- och höggradig inflammation

Beroende på hur vi lever kan kroppen utsättas för låg- respektive höggradig inflammation. Den låggradiga orsakas vanligtvis av stress, övervikt, rökning och dålig kosthållning. Den kroniska inflammationen som vi kan nämna som höggradig, är inflammationer i kroppen som funnits där en lång tid och inte försvinner. Det är just då som det kan bli skadligt för kroppen.

Genom att äta antiinflammatorisk kost kan man hjälpa kroppen att återgå till det normala och ta bort inflammationer som ligger och puttrar inombords.

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: QHQ79F (motverkar spam)
Mer från Kost & recept
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

2020-10-20
Läs mer om antiinflammatorisk kost och mat och skydda dig mot ballongmage, psoriasis och andra sjukdomar som diabetes.
Läs mer
Rosenrot

Rosenrot

2020-09-24
Behöver du något naturligt uppiggande? Rosenrot ger goda effekter på träning, nedstämdhet och sömn. Läs mer om växten här!
Läs mer
Vad är niacin?

Vad är niacin?

2020-09-24
Vad är niacin och var finns niacin? Mer om niacin B3 och vad det gör med din kropp samt vilka biverkningar det kan ha kan du läsa om här.
Läs mer
Vad är jod?

Vad är jod?

2020-09-24
Vad är jod bra för? Få reda på mer om jod tillskott och vad det gör för kroppen. Det är bland annat viktigt för sköldkörtelns funktion. Läs mer här!
Läs mer