Grundarna blickar tillbaka på åren som gått
Hem
Sök
Historik
Bonusar
Här hittar du ny inspiration varje vecka!

Grundarna blickar tillbaka på de sex år som gått

Orginaldatum för publicering var 2018-07-09. Artikelns datum har ändrats i syfte för återanvändning.

Mårten och Adam gästar Nordic Ecommerce Summit, 2016.

Den 11 juni 2018 fyller Proteinbolaget 6 år. Googlar du på Adam Gillbergs eller Mårten Åkesons namn tillsammans med Proteinbolaget kan du ta del av en rad artiklar. Artiklar med fokus på hur dom gått från studentrum till miljonbolag. Hur dom studerade flygteknik på gymnasiet i Västerås tillsammans när idén om Proteinbolaget föddes. Det är en framgångsresa som det inte alltid finns tid att reflektera över. Dagen i ära satte sig Adam och Mårten ner en stund för att blicka tillbaka på dom sex år som gått. 


Hur började allt?

— Allt började med två barndomsvänner som hade entreprenörskap i blodet sedan barnsben. Jag kommer ihåg hur vi slängde ut soffan i mitt studentrum och installerade ett kontor istället. Där växte bolaget fram, säger Mårten.

Det var först när dom var tillbaka i Karlskoga som dom tog det verkliga klivet. Under tiden frågan om hur allt började besvaras försvinner dom i diskussion med varandra om hur det gick till när dom beslutade sig för att satsa helhjärtat. Cyklandes, på väg hem till Adam togs beslutet om att det var dags.

— Vi diskuterade om det här verkligen skulle ske. Det var mycket tid och pengar som skulle satsas, med en viss osäkerhet om hur det skulle gå, fortsätter Adam.

Något både Mårten och Adam blickar tillbaka på med tacksamhet är hjälpen dom fick i början. Framförallt den ekonomiska hjälpen som kom i form av ett varsitt lån till aktiekapital, från deras morföräldrar.

— Vi fick hjälp att starta företaget, framförallt ekonomiskt i början. Utan den hjälpen hade vi kanske inte suttit här idag. Vi hade säkert fortfarande startat Proteinbolaget, när vi jobbat ihop pengarna. Men nu kunde vi starta tidigare i och med den hjälp vi fick. Det handlar kanske inte om mycket pengar idag men när man precis hade tagit studenten hade man inte dom pengarna på fickan, berättar Adam.

Trots att dom idag bevisat att dom klarade det, fanns det viss tvivel i början. Både familj och vänner visade stöd, trots att dom inte var helt säkra på hur det skulle gå med Proteinbolaget, som då befann sig i startgropen. — Dom trodde nog att vi kunde starta och driva upp ett bolag, men trodde dom att man kunde driva ett bolag så här stort på så kort tid? Det tror jag inte, säger Mårten och skrattar.Mårten Åkeson och Adam Gillberg under Proteinbolagets start, samt Adam Örnberg (vit keps) som idag är Lagerchef. 


En stor utmaning

Efter en tid som aktivt bolag stötte det på utmaningen att hitta lokaler dom inte skulle växa ur. När dom blickar tillbaka på just den utmaningen inser dom att det blev en del på bara 6 år.

— Först var det mitt studentrum, där var vi i ungefär ett halvår precis när vi startade.  Sen flyttade vi till en skrubb i Adams föräldrars källare, tror den var 6 m². Efter det uppgraderade vi oss till ett rum i källaren. Sen blev det en butik där vi stannade i ungefär ett halvår innan vi flyttade till en annan butik i stan, där blev vi kvar i två år. Butiken i stan hade vi, under en period, samtidigt som lagret vi har idag. Det nuvarande lagret var bara ett halvt lager först sen byggdes det ut och idag utnyttjar vi ungefär 1000 m², berättar Mårten.

Det kan låta som ett lyxproblem att expandera så fort. Men det visade sig vara en av dom större utmaningarna Proteinbolaget stötte på. Både Mårten och Adam minns problemen som kom med att växa ur sina lagerlokaler alldeles för fort. 

— När man växer så fort som Proteinbolaget gör blir det problematiskt när man ständigt växer ur sina lagerlokaler. Det är mycket som måste fungera, med tanke på sortiment, att paket ska skickas ut snabbt och hela logistik-biten, förklarar Mårten. 

Lagerlokalerna är självklart inte den enda utmaning som Mårten och Adam stött på, men Adam har en teori om hur utmaningarna från dom första åren glöms bort.

— Det är som ett dåligt sommarjobb och man tänker “Jag kommer aldrig gå tillbaka dit!” Sen får man erbjudande att komma tillbaka efter ett år och då tänker man “Hm, var det verkligen så illa?.”


Framgång och uppoffringar

Trots tvivel och osäkerhet sitter dom här 6 år senare med ett bolag som är ett av dom ledande inom kosttillskott i Sverige. Trots det upplever ingen av dom att deras liv förändrats drastiskt i och med framgången som bolaget fört med sig. 

— Det är väl framförallt inom bolaget man märker skillnad. Vi har gått från att gjort allt själva till att nu anställt andra som är specialister inom sitt område så vi kan ta ett steg tillbaka och se bredare på bolaget. Det har gjort Proteinbolaget till det bättre, vi har fått in så mycket bra anställda som är så bra på det dom gör, berättar Mårten. 


  
Den 6/7 anordnade Proteinbolaget sin årliga sommarfest för att fira första halvåret på 2018. 

När dom reflekterar över vad det är som gjort Proteinbolaget så framgångsrikt genom åren är båda säkra på att det är passionen för entreprenörskapet. Dom har gett allt sedan dag ett och valt att lägga stort fokus på sina kunders behov. 

— Vi försöker alltid anpassa oss till kunden. Vi försöker anpassa oss till målgruppen vi har. I och med att vi var så unga när vi startade så har vi gått med trenden, och är fortfarande med i trenden vad det gäller sociala medier och Facebook, berättar Adam.

— Vi har från start haft ett väldigt stort kundfokus och lyssnat på vad våra kunder vill ha. Allt från vad det gäller kampanjer till hur vi utvecklar vårt eget varumärke GAAM Nutrition, till hur vår hemsida ska fungera, fyller Mårten i. 

Träningen, en delad passion sedan långt tillbaka, är något som dom båda märkt blivit lidande under åren. Att bygga och driva ett bolag är något som krävt både tid och uppoffringar. 

— Vi försöker träna så mycket som möjligt. Att starta ett bolag från noll kräver ju mycket tid och tyvärr har träningen blivit lidande. Men det som har hänt nu när vi vuxit är att vi kan lägga mer energi på träningen igen. Någonstans kommer punkten där man kan börja vända tillbaka sitt liv igen. Under dom första åren lever man inte ett normalt liv. Det är existensminimum och väldigt långa dagar, förklarar Mårten.

Trots att Mårten och Adam fortfarande offrar en större del av sina liv åt Proteinbolaget upplever båda två att dom kommit till en punkt där dom nu kan börja lägga mer energi på träning och hälsa igen. Det är viktigt i och med att dom befinner sig i en bransch där träning och hälsa alltid är aktuellt. 


Tacksamma att leva drömmen

Det är alltså 6 år sedan Adam och Mårten, cyklandes på väg hem till Adam, tog beslutet att satsa allt dom hade på Proteinbolaget. Två unga Karlskogabor utan pengar och utbildning för att driva ett företag. Dom ser tillbaka på sin resa med tacksamhet, för idag lever dom drömmen. 

— För oss är det ju verkligen att leva sin dröm. Jag kunde nog inte begära mer, faktiskt. Det är verkligen så. Det känns verkligen att man har allt det där man drömmer om i företagsväg, berättar Mårten. 

— Sen vill man väl självklart ha ett privatjet någon gång också, tillägger han skämtsamt.

—  Ja det är ju sjukt när man tänker på att vi har gjort den här resan på bara sex år. Att man lyckats ta företaget så här långt och lärt sig så pass mycket. Och självklart att man fått vara med om så mycket. Allt vi har gjort på dom här åren, alla resor, mässor, allt folk vi lärt känna, det i sig är ju en stor resa, fortsätter Adam. 

Mårten och Adam upplever att dom sällan har tid att reflektera på resan dom gjort tillsammans med Proteinbolaget. Deras fokus ligger alltid framåt och på hur dom ständigt kan förbättra Proteinbolaget för att bli nummer ett inom e-handel för kosttillskott och träningskläder. 

— Det kan bli ett bra slutord. Att det var väldigt roligt att göra den här tillbakablicken för det var en chans för oss att verkligen se tillbaka på dom 6 år som gått. Det blir inte att man gör det ofta i och med att vårt fokus alltid ligger framåt, avslutar Mårten.

Önskar du att du skulle kunnat sett hur skrubben såg ut, eller kanske Proteinbolagets första butik? Tur att Proteinbolagets resa är väldokumenterad. Ta en titt! 

Studentrummet, Västerås
Mårten Åkeson & Adam Gillberg i Studentrummet där allting började.

Skrubben och källaren, Karlskoga
Mårten Åkeson i skrubben där första leveransen togs emot

Lagret i källaren
Lagret i källaren 2

Mårten Åkeson packar paket i källaren
Adam Gillbergs föräldrars källare
Adam Gillberg packar lastar paket

Den första butiken, Karlskoga

Proteinbolagets butik på Frödingsplan
Proteinbolagets butik på Frödingsplan 2
Kontoret på Frödningsplan
Mårten Åkeson och Adam Gillberg butiken på Frödingsplan

Den andra butiken, Karlskoga

Proteinbolagets andra butik

Lager på butiken i stan
Adam Gillberg öppnar en leverans i butiken
Butiken i stan

Proteinbolagets lager (innan det byggdes ut), Karlskoga
Kontoret på lagret

Proteinbolagets lager uppifrån
Produkter lastas och paket ska skickas


Proteinbolagets lager, Karlskoga


Proteinbolagets nuvarande lager


Proteinbolaget olika artiklarProteinbolagets kontor, Karlskoga


Känner du att du vill lära känna Proteinbolagets grundare lite till? Här svarar dom på 20 viktigt oviktiga frågor. In och läs!

Tankar på inlägget? Skriv en kommentar nedan
2 Kommentarer
#1
Simon
Grymma ni är!
Den 31 maj 2019
#1
Kalle
@Simon: Tack!
Den 31 maj 2019
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ePaN5b (motverkar spam)
Mer från Inspiration
Hemester med Proteinbolaget!

Hemester med Proteinbolaget!

2020-07-01
Vill du ha lite inspiration till vad du ska göra på din hemester? We got you! Vi har en hel lista med tips som du kan göra på din hemester!
Läs mer
Vad är Green Friday?

Vad är Green Friday?

2020-04-24
Vad händer egentligen med en produkt när den passerar sitt bäst före-datum? Är det bara att slänga eller går den att äta ändå? Häng med och utforska Green Friday med oss!
Läs mer
Julmust från GAAM Nutrition

Julmust från GAAM Nutrition

2019-11-04
Tomten nu orkar dela ut alla paket ett i sänder. Ett hus och barn i taget. Med en julmust från GAAM Nutrition i sina händer. Är julen räddad tack vare Proteinbolaget!
Läs mer
En julfavorit i repris önskar NOCCO

En julfavorit i repris önskar NOCCO

2019-10-22
Längtar du efter vintern och allt som hör därtill. Då kommer den här nyheten göra dig lika glad som ett barn på julafton. Idag välkomnar nämligen NOCCO tillbaka sina julfavoriter!
Läs mer
Motivationssnack med Jonas Evers

Motivationssnack med Jonas Evers

2019-10-10
Vi träffade vår ambassadör och energiknippet Jonas Evers och snackade lite om motivation, hur man hittar sin motivation och hur man behåller den.
Läs mer
Sök